středa 14. prosince 2016

Vánoce na dědině

V úterý 13. prosince jsme se vypravili do Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, abychom nasáli vánoční atmosféru a zjistili něco o tom, jak trávili vánoční čas naši předci.

Ochutnali jsme něco z kynutého těsta. Viděli jsme, jak kdysi pracovali kováři. Viděli jsme svatou Lucii, která na nás šáhla svým peříčkem. Měli jsme výbornou buchtu a čaj. Dostali jsme od Mikuláše křížalu. Byli jsme ve škole a seděli jsme v nízkých lavicích. Viděli jsme, jak se kdysi svítilo. Taky jsme viděli, jak to kdysi vypadalo na štědrovečerním stole. A jak se kdysi předlo na kolovratu.
Vojtěch Kuba

Bylo zajímavé, jak tetičky spřádaly vlnu. Děti často usínaly na peci, chodily do školy jen v zimě. Škola měla na střeše zvon, kterým pan učitel svolával děti do školy. V nejbohatší chalupě měli betlém.
Viktorie Marinovová

Na valašské dědině se mi líbilo. Bylo tam hezky, užil jsem si to tam. Koupil jsem si suvenýry -voňavý polštářek, dřevěnou hospodu. V každém dřevěném baráčku nám něco řekli a ukázali.
Jakub Fronc

Byly tam velké a malé dřevěné chalupy. Ty větší byly bohatší a bylo v nich více místa. Nejdříve jsme šli do malé chaloupky, ve které byly čtyři paní a předly vlnu. Jedna paní nám vyprávěla o Honzovi a chudém sedlákovi. Pak jsme šli do kovárny. Kovář se nás ptal, jestli někoho nebolí zub. Bez problémů by ho vytrhl. 
Kristián Wotke

Lidé věšeli stromeček špičkou ke stropu, aby nezabíral tolik místa. Děti na Mikuláše dostávaly postavy z kynutého těsta. Ovšem nesnědli je hned, nejdříve si s nim hráli nebo je dali za okno, aby lidé viděli, co dostali. Když si s nim vyhráli, tak je namočili do mléka a snědli. Vánoční oplatky se dělaly z těsta, které se nalilo do formy a dalo do pece. Lidé dodržovali vánoční zvyky děvčata házela střevícem, dávala si větvičku z třešně do vázy. Kluci lili olůvko. Hospodyně připravovala 9 druhů jídel, protože devítka bylo magické číslo. Také se vázaly nohy stolu řetězem, aby rodina držela pohromadě. Na stůl si dávali i to, co vypěstovali, aby měli dobrou úrodu i příští rok.
Jana Wierbicová

Viděli jsme a zažili jsme toho opravdu dost. Však se na fotky podívejte zde :-)